De Flex Challenge coaches Harry en René

Harry de Jonge

Flex Challenge coach

Ik ben in 1961 in Amsterdam geboren als oudste kind in een arbeidersgezin en heb een twee jaar jongere broer. In mijn jeugd heb ik gevoetbald. Mijn middelbare school was het Hervormd Lyceum Zuid waar ik in 1979 mijn eindexamen Atheneum behaalde. Ik was nog net 17 toen ik mijn studie Rechten aan de VU begon waar ik op mijn fiets naar toe kon omdat ik er slechts twee kilometer vandaan woonde bij het Olympisch stadion. Ik studeerde dus net toen ik in 1980 met bodybuilding begon bij sportinstituut van Vlaanderen aan de Ouwe Schans in Amsterdam centrum. Aanleiding was eigenlijk een bodybuilder die ik zag in een discotheek. Ik wist niet wat dit was maar wist wel meteen dat ik het geweldig vond en toen ik te horen kreeg dat je er ook zo kon uitzien als je er hard voor trainde meldde ik me een week later met een vriend aan bij de sportschool achter de Amsterdamse wallen. Er liepen ongelofelijk brede mannen rond waarvan de meeste als beroep “souteneur” hadden gekozen en die overdag wat meer vrije tijd hadden dan de gemiddelde man. Sommigen trainden in spijkerbroek, anderen in trainingsbroek maar benen waren duidelijk minder belangrijk voor ze dan het bovenlichaam. In de saunaruimte hing een foto van de toenmalige Mr. Olympia Frank Zane en ik heb daar vaak minutenlang naar staan staren. De pooiers en andere sportschoolbezoekers waren dan wel stoere harde kerels, ze konden het wel waarderen als je fanatiek trainde en hielpen dan ook waar het kon. Dus geen flauwe beginnersschemaatjes waar je niks aan hebt, maar meteen serieus spiergroepen aanpakken met basisoefeningen en losse gewichten. Ik begon in mei met 64 kg en voor kerst woog in 72 en kon ik 100 kg bankdrukken. Ik was verslaafd en heb sindsdien, nu dus 35 jaar geleden, nooit langer dan tweeënhalve week (vakantie) niet getraind. In 1982 leerde ik in Tilburg met carnaval Jolanda kennen en na een jaar op en neer gereis besloot ik in Tilburg te gaan studeren en met Jolanda te gaan samenwonen. We woonden in Veldhoven en mijn bijbaantje op Schiphol verruilde ik voor een bijbaantje op een sportschool die daar net was geopend en waar ik mijn training dus kon voortzetten. In 1983 ging ik bij sportschool Olympia in Eindhoven trainen waar een hele groep fanatieke jongens trainde en een jaar later besloot ik met nog een aantal jongens mijn eerste wedstrijd te gaan draaien. Net op dat moment gingen de twee eigenaren van Olympia ieder hun eigen weg en een van hen begon een andere sportschool waar prompt alle wedstrijdjongens naar overliepen. Ik bleef echter trouw aan Cor Verbaant en zo was ik opeens de enige mannelijke wedstrijddeelnemer die was overgebleven. Voor mij niet erg, alle aandacht van Cor kon hij nu op mij richten. De wedstrijd was Mr. Lichtstad. Ik deed mee in de klasse tot 80 kg met nog 17 anderen en hoewel ik nooit eerder een wedstrijd had gezien lukte het me de klasse te winnen. Ik was ongelofelijk blij. Ik versloeg veel van de “overgelopen” jongens en toen ik ook nog winnaar werd van alle categorieën voelde ik me wereldkampioen. Ik vervulde mijn militaire dienst in 1985 en datzelfde jaar trouwde ik met Jolanda. Ik stopte mijn studie rechten en ging voor Cor bij Olympia als instructeur werken. Mijn tweede wedstrijd was in 1986. Ik zou meedoen aan de Hercules, toentertijd een van de meest prestigieuze wedstrijden op B-niveau en een week eerder zou ik dan eerst The Third National Contest in Amsterdam doen. Ik zat een gewichtklasse hoger en won weer zowel mijn klasse als de overall en op de Hercules werd ik zesde. Ik draaide nog wedstrijden in 1987, 1989 en 1991 en was toen zwaargewicht geworden en werd derde op de Iron Man. Dat was mijn laatste wedstrijd. Jim Lensveld, partner van Juliette Bergmann, vroeg me als Europees hoofdredacteur voor de Muscle & Fitness. In Middelharnis maakten we het blad voor zes verschillende landen. Later kwamen er nog andere bladen bij. Toen Weider Amerika besloot de productie van het blad naar het Engelse Harrogate te verhuizen bleef ik voor het bedrijf werken maar nu dus alleen voor de Nederlandstalige uitgaven van Muscle & Fitness en zusterblad Flex. Ik had in Middelharnis op de sportschool van Jim en Juliette getraind en omdat ik nu vanaf thuis werkte ging ik in mijn woonplaats trainen. Daar leerde ik in 2000 René kennen. Hij was duidelijk getalenteerd met een toen al complete fysiek met klassieke lijnen en als sterkste punt een zeer massief en compleet onderlichaam. Hij wilde een wedstrijd draaien en ik ging hem daarbij helpen en nam hem mee naar de gym van Siggy Seegers in het Belgische Turnhout waar heel veel wedstrijdjongens kwamen. We zijn sindsdien, ondanks het leeftijdsverschil van bijna 20 jaar, altijd bevriend gebleven en het feit dat we eigenlijk precies hetzelfde over de sport dachten hielp daar zeker bij. In 2003 besloot ik in overleg met Weider Engeland de mailorder voor Nederland over te nemen. Vanuit mijn huis verkocht ik via mijn website boeken en DVD’s, toen kleding en accessoires en iets later ook supplementen. Dat ging zo goed lopen dat ons huis in Veldhoven op een pakhuis ging lijken, elke kast puilde uit met spullen en toen dacht ik, misschien is een winkel geen gek idee, kan ik van daar gewoon aan de bladen werken en als ik dan genoeg klanten heb om de huur te betalen is het eigenlijk al goed in het begin. Dat was herfst 2006. Maar gelukkig ging het zelfs veel beter en Muscletotaal groeide uit tot een begrip waar veel bodybuilders en krachtsporters langskwamen om lekker te ouwehoeren over de sport en wat spulletjes in te slaan. Inmiddels hebben Phil Heath, Jay Cutler, Dorian Yates, Victor Martinez, Shawn Rhoden, Roelly Winklaar en ontelbare vaderlandse toppers de winkel bezocht en de muren hangen dan ook vol met foto’s van bekende bodybuilders die langskwamen.

René Groenen

Flex Challenge coach

Ik ben geboren in het brabantse Veldhoven in 1979 op Sinterklaasavond. Niet altijd even leuk als kind, want dat betekende dat je op één dag alle cadeaus van het jaar kreeg. Nu wanneer je ouder bent en niet meer zo van het vieren van je verjaardag bent, alleen maar een voordeel, want niemand komt toch omdat ze allemaal zelf aan Sinterklaas viering doen. Als klein mannetje was ik altijd al wel met sport bezig. Op mijn 6e ben ik gaan voetballen tot mijn 15e. Toen ik 8 was ben ik erbij gaan tennissen, waar ik op mijn 14e mee ben gestopt. Ook ijshockey was een sport die ik in mijn jeugd heb beoefend en verder vond ik het altijd leuk om te rennen en buiten bezig te zijn. Na de basisschool heb ik mijn schooltijd vervolgd op de lokale Havo waar ik vooral exacte vakken had gekozen. Het was ook in die periode, toen ik 14 jaar was, dat ik in de Veldhovense bibliotheek tegen “bodybuilding encyclopedie” van mijn toenmalige filmheld Arnold Schwarzenegger liep. Ik nam het boek mee naar huis en begon het aandachtig te lezen. Zijn leven als bodybuilder fascineerde mij en alle dingen die hij in dat boek beschreef meegemaakt te hebben, maakten zo’n indruk op mij, dat ik voor mezelf besloot dat ik dat ook wilde. Ik begon te trainen in de schuur bij mijn vader en moeder op de plaats. Gewoon met optrekken, dippen, opdrukken, roeien tussen twee stoelen en met de dumbbell van 10kg, die ik had gekocht, deed ik afwisselende dumbbell curls en triceps oefeningen. Met behulp van een oude ijzeren staaf en wat ducktape, had ik zelfs een barbell tot beschikking.

Na een jaartje op deze manier aanmodderen, besloot ik met wat jongens van het voetbal om lid te worden van Arti Sport, de sportschool waar Harry in 1982 een bijbaantje had en waar we elkaar 5 jaar later tegen het lijf zouden lopen. Na 3 maanden was ik de enige van het groepje die nog aan het trainen was. Uiteraard, want mijn doel had ik nog niet bereikt en dat was een lichaam als Arnold krijgen. Prachtig vind ik dat! Die droom en ambities die je dan op zo’n jonge leeftijd hebt. Jaren later, wanneer je zelf enige kennis over de sport, het menselijk lichaam en voeding hebt opgebouwd, stel je deze doelen natuurlijk bij, omdat je ondertussen weet dat er meer bij komt kijken dan alleen hard trainen. Je genetische aanleg! Vanuit mijn sportieve ambities ben ik na de Havo naar het CIOS gegaan en heb ik onder andere trainingsleer en fitness & health management gestudeerd. Na het CIOS had ik het gevoel nog niet klaar te zijn met studeren en om in de lijn van mijn doel te blijven, ging ik voedingsmiddelen technologie studeren aan de HBO in Den Bosch. Ik startte met deze studie net nadat ik in het begin van dat jaar mijn eerste 2 wedstrijden had gedraaid. Zoals Harry in dit voorwoord al beschrijft liepen wij elkaar tegen het lijf op de sportschool in Veldhoven en ik liet mij ontvallen dat ik wel eens een wedstrijd wilde gaan doen. Hij motiveerde mij om dit te doen en nam mij en mijn toenmalige trainingspartner Heikki Aarts mee naar de Do-it Gym de sportschool van Siggi Segers in Turnhout Belgie. Maart 2002 op 22 jarige leeftijd draaide ik mijn eerste wedstrijd, de Hardcore classic en werd tweede in de klasse tot 80kg om vervolgens een week later de Eemsmondcup van Ruud Meijer te winnen in diezelfde klasse. In de jaren erna draaide ik nog een aantal wedstrijden, waaronder dezelfde Eemsmondcup in de B klasse om vervolgens in 2008 het NK tot 90kg te draaien. Ik werd daar 2e geplaatst achter Marvin Nagelbloem. Het tussenliggende jaar was vervolgens erg druk voor mij, nieuwe baan, verhuizing en een om te trainen. Ik was niet van plan om in 2009 een wedstrijd te draaien maar werd uiteindelijk wel gemotiveerd om mee te doen nadat ik sportschool Straatweg in Rotterdam had bezocht. De sfeer en de jongens daar wakkerden bij mij het vuur weer aan en ik ging kijken of ik een voorbereiding kon combineren met mijn drukke bestaan van toen. Wat volgde was één van de makkelijkste voorbereidingen ooit. Geen honger, geen tijd om te eten en veel afleiding deden mij de vermoeidheid en honger vergeten. 2009 was mijn beste jaar ooit en ik stond uiteindelijk volledig gepiekt, met mijn lichtste wedstrijdgewicht sinds jaren, 83 kg, in de line-up op het NK van 2009 in de klasse tot 90kg. Ik won de klasse en kreeg de spreekwoordelijke kroon op het harde werken. In 2012 draaide ik mijn (tot nu toe) laatste wedstrijd, de GP, ook in de 90kg klasse en werd teleurstellend 4e, hoewel een lagere klassering mij die dag niet mis zou staan. Ik hield vocht vast en had totaal geen spanning. Maar dat is topsport, you win some, you lose some.

GOEDE VOEDING + JUISTE TRAINING + BEGELEIDING = ECHT AFVALLEN

“Goede voeding en training zijn de basis voor een goed gebouwd en gezond lichaam.
Maar aangezien iedere lichaam anders reageert op voeding en training en diëten is ook zeker een goede begeleiding nodig om af te vallen.

Flex Challenge biedt deze componenten tegen een betaalbare prijs. Motivatie en discipline is het enige dat u nodig heeft voor succes.
Ga ervoor, ga de uitdaging aan, verander uw lichaam en kom in uw beste shape ooit ."

- Harry de Jonge en René Groenen -
Dé Flex Challenge coaches

Start met afvallen en schrijf in voor de Flex Challenge, zoals de mensen hieronder:

afvallen met Flexchallenge voor fotoafvallen met Flexchallenge na foto

Claudia. deelnemer Flex challenge

afvallen met Flexchallenge voor fotoafvallen met Flexchallenge na foto

Antonio, deelnemer Flex challenge

afvallen met Flexchallenge voor fotoafvallen met Flexchallenge na foto

Sabine, deelnemer Flex challenge

afvallen met Flexchallenge voor fotoafvallen met Flexchallenge na foto

Kay, deelnemer Flex challenge

"Afvallen, vet verliezen, meer massa en een betere weerstand. Flex Challenge transformeert je lichaam"

Schrijf vandaag nog in en begin aan jouw Flex Challenge!

Overzicht Challenges