Waarom ieder dieet werkt!

En waarom geen enkel dieet werkt!

Door Harry de Jonge – Het percentage mensen met overgewicht blijft maar stijgen, ondanks het feit dat er nu op iedere hoek van de straat een sportschool is te vinden en ondanks het feit dat Sonja Bakker nu haar drie miljoenste boekje heeft verkocht. En al die mensen met overgewicht hebben gemeen dat ze ontelbare diëten hebben geprobeerd en er uiteindelijk geen klap mee zijn opgeschoten. Hoe is dat toch mogelijk?

Afvallen is strikt gezien een verkeerd gekozen woord, het gaat erom vet te verliezen, want een verlies aan spiermassa is juist ongewenst. Vet verliezen kun je verwezenlijken door minder calorieën binnen te krijgen dan je verbruikt of door meer energie te verbruiken dan je via voeding binnenkrijgt.

Het is voor veel mensen vrij moeilijk om een teveel aan calorieën binnen te krijgen als je alleen gezonde dingen eet. Het is zeker zo dat bijvoorbeeld fruit best veel calorieën en suikers bevat, maar toch ben ik nog nooit een persoon met ernstige obesitas tegengekomen die dik is geworden door te veel groente en fruit en andere gezonde dingen.

Afvallen met gemakkelijke oplossingen?

Te zware mensen zoeken naar manieren om vet kwijt te raken en op eigen kracht lukt dit meestal niet. Dus gaat men op zoek naar oplossingen en de enige echte oplossing, gezond en gevarieerd eten en voldoende sporten is vaak niet wat men zoekt. In eerste instantie zoekt men liever voor een “gemakkelijke” oplossing, een wonderdieet dat in korte termijn geweldige resultaten oplevert, een crash-dieet. En natuurlijk staan de aanbieders van die wonderoplossingen, met dollartekens in de ogen, klaar met hun fantastische product.

Sonja Bakker maakt steeds nieuwe boekjes met handige kant-en-klare diëten waarbij je niet hoeft na te denken. Mensen kopen massaal haar boekjes, vallen snel af terwijl ze notabene zelfs eierkoeken mogen eten, maar beseffen niet dat de enige reden dat ze afvallen is dat ze op een zeer caloriebeperkt dieet zijn gezet door de goeroe. Als je de diëten van deze kersverse miljonair narekent, kom je zelden boven de 1150 calorieën uit, dus ja, dan maakt het simpelweg niet uit wat je eet, dan val je in het begin gewoon af. Dat geldt ook voor de koolhydraatarme of -loze diëten zoals Atkins, of vroeger meneer Montignac waar je nu nooit meer iets van hoort, allemaal trucjes om je simpelweg minder te laten eten. Zodra je echter weer iets “normaler” gaat eten vliegen de kilo’s er weer aan. Voor deze aanbieders niet erg, in tegendeel, want daardoor verkopen ze het volgende deel van hun boekjesserie juist weer beter. Met deel 1 viel je per slot van rekening snel 10 kilo af, nu ben je weer aangekomen, dus lijkt het slim nu deel 2 te kopen, toch?

Het jojo-effect van afvallen

Helaas werkt het menselijk lichaam hier niet aan mee. Dat lichaam wil eigenlijk maar een ding, evenwicht, balans. Homeostase, het lichaam zoekt een stabiel evenwicht in de cellen. Dus als je veel minder calorieën gaat eten, dan past het lichaam zich daar uiteindelijk op aan door de stofwisseling te vertragen zodat je niet te veel calorieën verbruikt nu je er minder binnenkrijgt. Op het moment dat je dan weer wat meer gaat eten, is die stofwisseling nog steeds vertraagd en dus kom je extra snel in vet aan. Men noemt dit het zogenaamde jojo-effect.

Hoe kun je wel blijvend afvallen

Wat werkt dan wel en hoe kan ik dan wel blijvend afvallen en op gewicht blijven? In ieder geval niet met een tijdelijk dieet, maar een aanpassing van de levensstijl waarbij voeding en beweging bepalend zijn. Anders eten (vaak wat minder maar niet zo drastisch dat je het uiteindelijk toch niet volhoudt), gezonder, gevarieerder, minder “junk” zoals snoep, gebak, gefrituurde dingen, frisdrank, chips, alcohol en al die andere dingen waarvan bijna iedereen zelf ook wel weet dat ze niet goed zijn. Meer bewegen en sporten.

De ideale combinatie is dan een combinatie van sporten die voor energietoevoer zuurstof nodig hebben, de zogenaamde aerobe sporten zoals cardio fitness op de sportschool en gewichttraining waarvoor zuurstof niet bepalend is (anaeroob). Gewichttraining of weerstandstraining zorgt voor meer spiermassa wat de houding verbetert, het lichaam uiterlijk en innerlijk positief verandert, de vetverbranding in rust vergroot en veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

De cardio training is goed voor het uithoudingsvermogen, de gezondheid van hart en bloedvaten, het algemeen welzijn en ook nog veel andere gezondheidsvoordelen. Gewichttraining om meer spiermassa te bouwen vergroot ook de behoefte van je lichaam aan wat meer eiwitten, zodat die caloriebeperking minder groot hoeft te zijn of zelfs niet nodig kan zijn. Je lichaam gebruikt een overschot aan calorieën dan om spiermassa te bouwen in plaats van vetreserves te kweken.

De FlexChallenge aanpak

De Flex Challenge is een programma dat je hierbij kan helpen. Je krijgt de keuze uit normale, gevarieerde voeding waarbij de verhoudingen koolhydraten, eiwitten en vetten voor je berekend zijn en uiteraard je calorie-inname. Je wordt simpelweg gewend gemaakt aan een gezondere voedingskeuze, in combinatie met een uitgekiend trainingsschema met gewichttraining en cardio. Hoe lang je dit dan moet doen? Hoe lang ben je nog van plan je elke dag te wassen? Juist. Zo lang.

GOEDE VOEDING + JUISTE TRAINING + BEGELEIDING = ECHT AFVALLEN

“Goede voeding en training zijn de basis voor een goed gebouwd en gezond lichaam.
Maar aangezien iedere lichaam anders reageert op voeding en training en diëten is ook zeker een goede begeleiding nodig om af te vallen.

Flex Challenge biedt deze componenten tegen een betaalbare prijs. Motivatie en discipline is het enige dat u nodig heeft voor succes.
Ga ervoor, ga de uitdaging aan, verander uw lichaam en kom in uw beste shape ooit ."

- Harry de Jonge en René Groenen -
Dé Flex Challenge coaches

Start met afvallen en schrijf in voor de Flex Challenge, zoals de mensen hieronder:

afvallen met Flexchallenge voor fotoafvallen met Flexchallenge na foto

Claudia. deelnemer Flex challenge

afvallen met Flexchallenge voor fotoafvallen met Flexchallenge na foto

Antonio, deelnemer Flex challenge

afvallen met Flexchallenge voor fotoafvallen met Flexchallenge na foto

Sabine, deelnemer Flex challenge

afvallen met Flexchallenge voor fotoafvallen met Flexchallenge na foto

Kay, deelnemer Flex challenge

"Afvallen, vet verliezen, meer massa en een betere weerstand. Flex Challenge transformeert je lichaam"

Schrijf vandaag nog in en begin aan jouw Flex Challenge!

Overzicht Challenges